Bouwen en wonen
Als u van plan bent te gaan bouwen of verbouwen dan komt hier van alles bij kijken. Welke vergunningen zijn nodig? Wat mag er gebouwd worden? Hieronder vindt u informatie over verschillende zaken waar u mee te maken kunt krijgen als u gaat bouwen.
-
Bouwkavels
Op deze pagina kunt u informatie vinden over beschikbare bouwkavels in de gemeente Boekel.
-
Bestemmingsplannen
De gemeente Boekel publiceert de bestemmingsplannen op de website van Ruimtelijke Plannen.
-
Bomen kappen
Wilt u een boom kappen? De gemeente Boekel heeft een lijst met beschermde bomen waarop u kunt zien of u de boom zonder vergunning of melding mag kappen.
-
Slopen en asbest verwijderen
Als u sloop-, breek-, bouw- of verbouwingswerkzaamheden gaat uitvoeren, dan komt daar vaak sloopafval bij vrij. Indien hier meer dan 10 m³ aan sloopafval vrijkomt bent u verplicht dit 4 weken van tevoren te melden bij de gemeente.
-
Monumenten
Op deze pagina kunt u informatie over de monumentencommissie, een overzicht van de rijks- en gemeentelijke monumenten vinden.
-
Grondprijzen
Op deze pagina kunt u de grondprijzen raadplegen. Deze grondprijzen worden jaarlijks door de gemeenteraad vastgesteld.
-
Tijdelijke woonvoorzieningen
-
Spelregels zorgvuldige dialoog
In de gemeente Boekel beschouwen we een omgevingsdialoog als een fatsoensnorm. Als u uw woning ingrijpend gaat verbouwen/uitbreiden, is het wel zo netjes om de plannen eerst met de omwonenden te bespreken.
-
Melding omgevingsplan buitengebied 2016
Op deze pagina vindt u een formulier om melding te maken van activiteiten en/of functieverandering die kunnen worden toegestaan binnen het geldende bestemmingsplan “Omgevingsplan Buitengebied Boekel, 2016”.
-
Principeverzoek
Een principeverzoek is een eerste stap om te ontdekken of de gemeente u wil helpen en of uw idee kan worden gerealiseerd. Zo voorkomt u dat u grote investeringen doet zonder zeker te weten of het kan.
-
Mantelzorgwoning
Wilt u een mantelzorgwoning realiseren? Hier vindt u de belangrijkste zaken.
-
Vergunningen, toezicht en handhaving
Brandweer Brabant-Noord heeft in samenwerking met en in opdracht van de betrokken gemeenten de Risicogerichte Toezichtstrategie Brandveiligheid 2022 - 2025 opgesteld.
-
Starterslening
U kunt in de gemeente Boekel een starterslening aanvragen. Het college van Burgemeester en Wethouders bepaalt of u voor een starterslening binnen de gemeente Boekel in aanmerking komt.
-
Riolering
De gemeente is verantwoordelijk voor het afvoeren van afvalwater in Boekel. Woningen of andere gebouwen in Boekel moeten daarom een rioolaansluiting hebben.
-
Bovenstehuis
U vindt hier informatie over Bovenstehuis.
-
Gemeentelijk Vastgoed
De gemeente bezit gronden en panden in de gemeente Boekel (gemeentelijk vastgoed). Gemeentelijk vastgoed dat vrijkomt, kan de gemeente gaan verhuren, verkopen of in gebruik geven.
-
Omgevingswet
Op 1 januari 2024 treedt de Omgevingswet in werking. De Omgevingswet bundelt en vereenvoudigt alle wetten in één wet over onze fysieke leefomgeving.
-
Omgevingsvergunning
Sinds 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden.
-
Start- en gereedmelding bouwen
Wilt u gaan beginnen met bouwen? Dan moet u dit eerst melden aan de gemeente. Zo wordt voorkomen dat u in overtreding bent en de gemeente handhavend moet optreden.
-
Nadeelcompensatie
Bent u onevenredig benadeeld door de gemeente Boekel? Of heeft u schade als gevolg van een besluit of handeling? Dan kunt u daarvoor compensatie aanvragen.
-
Adres- en huisnummer toekenning
Elke nieuwe woning en eerste bedrijfspand wordt door de gemeente voorzien van een adres.
-
Meldpunt goed verhuurderschap
U kunt kosteloos melding maken bij de gemeente Boekel van verhuurders die zich niet houden aan de landelijke basisnormen waar verhuurders zich aan moeten houden.