Rijbewijs

U kunt een rijbewijs op afspraak persoonlijk aanvragen bij de publieksbalie in het gemeentehuis of digitaal aanvragen via de RDW.

Meenemen

 • één goedgelijkende, recente kleurenpasfoto (maximaal 6 maanden oud) die voldoet aan de pasfoto-eisen (Deze link gaat naar een externe website)
 • uw huidige rijbewijs (bij eerste aanvraag van een rijbewijs of indien uw huidige rijbewijs is verlopen ook een geldig legitimatiebewijs)
 • bij vermissing van een oud rijbewijs is het noodzakelijk om een vermissingsverklaring op te laten maken. Dit kan bij de RDW (Deze link gaat naar een externe website) (kosteloos) of met een afspraak aan de balie. Bij vermissing doorgeven aan de balie zijn er wel kosten aan verbonden.

De kosten moeten bij de aanvraag van het rijbewijs worden betaald. Wij verzoeken u de kosten per pin te betalen.

Kosten

Kosten rijbewijs
Rijbewijs € 51,10
Vermissing toeslag € 29,00
Spoedlevering toeslag € 39,65
Gezondheidsverklaring € 44,50

Vanaf 1 juli 2023: rijbewijs met inlogfunctie

Op 1 juli 2023 gaat de wet Digitale Overheid in. Dan kunnen rijbewijzen worden gebruikt om online in te loggen op overheidswebsites. Na het ophalen van een nieuw rijbewijs ontvangt u binnen 5 werkdagen een brief van DigiD met daarin een pincode. Met die code kunt u de inlogfunctie van uw rijbewijs activeren. Zo maakt u het rijbewijs geschikt om in te loggen bij bijvoorbeeld overheidswebsites. Dit is niet verplicht.

Rijbewijs online verlengen


Wilt u uw rijbewijs vernieuwen of wilt u een nieuw rijbewijs aanvragen met een categorie-uitbereiding. Dan kan dat voortaan online.

In plaats van twee bezoeken is dan één bezoek aan het gemeentehuis voldoende. Alleen maar om het rijbewijs op te halen en dat kan zonder afspraak tijdens onze openingstijden. De gemeente Boekel kan u zo nog beter van dienst zijn. Na twee werkdagen kunt u het rijbewijs persoonlijk ophalen bij de gemeente. Een aanvraag bij de balie duurt langer.

Erkende fotograaf


Als u het rijbewijs online aan wilt vragen, laat dan een pasfoto maken bij een door de RDW erkende fotograaf of fotocabine. De RDW stuurt u vervolgens een mail waarna u thuis online uw rijbewijs kunt aanvragen. Een overzicht van erkende fotografen en fotocabines is te vinden op de locatiewijzer op www.rdw.nl (Deze link gaat naar een externe website).

Uitzonderingen

Als u voor de eerste keer een rijbewijs aanvraagt of uw rijbewijs is gestolen of kwijtgeraakt, dan moet u wel nog naar het gemeentehuis komen voor de aanvraag.

De voorwaarden

 • U vraagt een verlenging van uw rijbewijs of een categorie-uitbreiding aan.
 • U staat ingeschreven in de gemeente Boekel.
 • Uw mobiele telefoon moet een Android smartphone zijn, versie 6.0 of hoger, óf een iPhone-model 7 of hoger en iOS versie 13. Deze telefoons hebben een zogenoemde NFC-chiplezer. De chiplezer is nodig om een identiteitscheck te kunnen uitvoeren bij het online verlengen van uw rijbewijs. De identiteitscheck is enkel te gebruiken als het rijbewijs is afgegeven na 14-10-2014. Is dit niet het geval dan kan het rijbewijs niet gebruikt worden voor de identiteitscheck. U dient dan uw paspoort of identiteitskaart te gebruiken.
 • U heeft een geldig rijbewijs afgegeven na 01-10-2006 (dus uw eerste rijbewijs of bij een aanvraag wegens verlies kunt u het rijbewijs niet op deze manier aanvragen)
 • Om het rijbewijs digitaal te kunnen verlengen, is een pasfoto nodig die is gemaakt bij een erkende fotograaf of fotocabine. Een overzicht van alle erkende fotografen en fotocabines is te vinden op de locatiewijzer op www.rdw.nl (Deze link gaat naar een externe website).

Hoe werkt het

 • Laat een pasfoto maken in een fotocabine of bij een erkende fotograaf door de RDW. Een overzicht van alle erkende fotografen staat op de website van de RDW (www.rdw.nl (Deze link gaat naar een externe website)). Kies hier voor 'Een rijbewijsfoto laten maken'.
 • De fotograaf verstuurt uw pasfoto en handtekening (voor op het nieuwe rijbewijs) beveiligd en digitaal naar de RDW. Binnen een paar minuten krijgt u van de RDW een e-mail waarin staat of de aanvraag is goedgekeurd.
 • Doe de identiteitscheck met een mobiele telefoon. Heeft u nog geen Digid-app op de telefoon? Download die dan eerst.
 • Nadat u de eenmalige identiteitscheck op de telefoon heeft gedaan, kunt u het rijbewijs online verlengen. www.rdw.nl/rijbewijsverlengen (Deze link gaat naar een externe website)
 • U betaalt met iDeal.
 • U krijgt een e-mail als het rijbewijs bij de gemeente klaar ligt. Dit kan meestal al na twee werkdagen.
  Ophalen bij de gemeente kan zonder afspraak tijdens de openingstijden.

Bekijk een video van de RDW over het online verlengen van het rijbewijs (Deze link gaat naar een externe website). Het blijft uiteraard mogelijk om een rijbewijs op afspraak persoonlijk aanvragen bij de publieksbalie in het gemeentehuis.

Medische keuring

U moet medisch gekeurd zijn voordat u een rijbewijs aanvraagt als:

 • uw rijbewijs op of na uw 75e verjaardag verloopt. Per 1 januari 2014 is de keuringsleeftijd voor automobilisten en motorrijders van 70 naar 75 jaar gegaan
 • u een medische beperking heeft
 • u een rijbewijs voor vrachtwagen of bus nodig heeft

U heeft voor de keuring een zogenaamde gezondheidsverklaring nodig. Dit is een formulier dat u bij de gemeente kunt kopen. U kunt hiervoor op afspraak terecht bij de publieksbalie van het gemeentehuis.

Het formulier gezondheidsverklaring kan ook digitaal worden aangevraagd via Mijn CBR (Deze link gaat naar een externe website). U kunt via Mijn CBR zien wat de status is van uw aanvraag Eigen verklaring.

Rijbewijs afhalen

 • U hoeft voor het afhalen geen afspraak te maken.
 • U haalt uw rijbewijs persoonlijk op bij de gemeente tijdens de openingstijden van het gemeentehuis.
 • Neem uw oude rijbewijs mee.

Online verlies of diefstal registreren

Het is mogelijk om zelf, 24 uur per dag, een verlies of diefstal melding te registreren van een Nederlands rijbewijs. De melding kan online worden gedaan via de website van het RDW (Deze link gaat naar een externe website)en daardoor is het rijbewijs direct ongeldig. Nadat de melding is geregistreerd stuurt de RDW een schriftelijke bevestiging aan de burger. Voor het online melden van verlies, diefstal of misbruik van het rijbewijs heeft u een DigiD nodig. Met deze nieuwe dienst bent u niet meer afhankelijk van de openingstijden van de gemeente en kan op elk moment de verlies of diefstal melding geregistreerd worden. Meer informatie vindt u in het artikel Rijbewijs kwijt of gestolen (Deze link gaat naar een externe website). U hoeft dus geen aangifte meer te doen van vermissing van uw rijbewijs bij de politie.

Spoedaanvraag

Als u uw rijbewijs snel wilt hebben, kunt u een spoedaanvraag doen. Als u het rijbewijs vóór 14.00 uur aanvraagt, kunt u het meestal de volgende werkdag afhalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u wel extra.

Rijbewijs voor jongeren vanaf 17 jaar

Jongeren kunnen nu al met 16,5 jaar beginnen met het volgen van een rijopleiding en het theorie-examen afleggen. Vervolgens kunnen zij vanaf hun 17e verjaardag het praktijkexamen afleggen en krijgen zij een rijbewijs als ze slagen.

Tot ze 18 zijn, mogen jongeren alleen rijden onder begeleiding van een coach. Bij het aanvragen van het rijbewijs moet de jongere de begeleiderspas in het bezit hebben. Vanaf 16,5 jaar kan de begeleiderspas aangevraagd worden. De jongere is wel zelf aansprakelijk in het geval van een overtreding of ongeluk. De begeleiderspas moet in het bezit zijn wanneer men nog geen 18 jaar is.

Meer informatie over de begeleiderspas, de voorwaarden waaraan een coach moet voldoen en het aanvraagformulier vindt u op de website van de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW). U moet voor dit formulier inloggen met DigiD (meer informatie over DigiD). Nadat de RDW de aanvraag voor de begeleiderspas binnen heeft gekregen, wordt gekeken of deze correct en volledig is. Als dit zo is, krijg je binnen 10 werkdagen de pas thuisgestuurd.