Duurzaamheid
Duurzaamheid is een breed begrip waar veel onder valt, maar verduurzaming is één van de belangrijkste opgaven van onze gemeente voor de komende jaren. We willen een duurzaam Boekel waar we trots op zijn en dat helemaal klaar is voor de toekomst. Waar het fijn wonen, werken en recreëren is en blijft. Een mislukte oogst door extreme weersomstandigheden? Of de hoge energierekening elke maand? Meer goed geïsoleerde woningen? ‘Gratis’ energie als de zon schijnt? Lees hier meer over duurzaamheid.
Werken aan een duurzaam Boekel
Om een duurzaam Boekel te realiseren lopen er verschillende projecten op het gebied van duurzaamheid, klimaat, energie en mobiliteit. Zo wordt er gewerkt aan het verduurzamen van de gemeentelijke gebouwen, liggen er op diverse gebouwen zonnepanelen en is het gemeentehuis, op het monumentale deel na, zelfs al volledig aardgasvrij.
Daarnaast werken we aan het klimaatbestendig maken van de gemeente. Dit doen we onder andere door het afkoppelen van hemelwaterafvoer bij de riolering en het verbeteren van de infrastructuur.
U kunt zelf ook aan de slag met duurzame maatregelen . Zo kunt u zelf duurzame energie opwekken, tegels uit uw tuin vervangen door groen of een regenton plaatsen. Wilt u meer weten over wat u zelf allemaal kunt doen, kijk dan onder het kopje ‘Zelf verduurzamen’.
-
Zelf verduurzamen
In 2050 moeten alle huizen in Boekel van het aardgas af en energieneutraal zijn. Daarom is het belangrijk dat u zelf nagaat wat u al kunt doen om te verduurzamen. Zo is het mogelijk om uw huis te isoleren, zonnepanelen te plaatsen of om een warmtepomp te installeren.
-
Zakelijk verduurzamen
Door de huidige energieprijzen en de ambities van de gemeente Boekel om in 2030 11% energie te besparen, ten opzichte van 2020, is het nu nog belangrijker om te verduurzamen. Naast woningen, bestaat de gebouwde omgeving uit verenigingen, stichtingen, non-profitorganisaties en mkb-bedrijven.
-
Klimaat
Door klimaatverandering zullen we als gemeente steeds vaker de gevolgen gaan merken. In de zomer zullen we meer te maken krijgen met droogte terwijl we op andere momenten last krijgen van hevige regenval. Daarom is het van belang om in te spelen op deze ontwikkelingen door de openbare ruimte, uw huis en uw tuin klimaatbestendig in te richten.
-
Energie
Energie is een belangrijk thema voor de gemeente Boekel. Zo moet Boekel in 2050 van het gas af, moet er in 2030 meer duurzame energie worden opgewekt en hebben we als gemeente te maken met een overvol elektriciteitsnetwerk.
-
Mobiliteit
Nog steeds is de auto het meest gebruikte vervoersmiddel binnen onze gemeente. Als gemeente willen wij mensen stimuleren om meer de fiets te pakken of te voet te gaan. Dit doen we door de infrastructuur binnen de gemeente zo aan te pakken dat iedereen zich op een veilige, comfortabele en duurzame manier kan voortbewegen.
-
Beleidsdocumenten, partners en initiatieven
Dagelijks word er hard gewerkt aan een leefbaar en duurzaam Boekel. Welk beleid en initiatieven hieruit naar voren zijn gekomen kunt u op deze pagina lezen. Maar natuurlijk doen wij dit als gemeente niet alleen. Samen met onze partners zijn er ook verschillende initiatieven bedacht om Boekel nóg duurzamer te maken.
-
Isolatieactie gemeente Boekel
Wilt u comfortabel wonen en toch minder hoeven te verwarmen en energie besparen? Of wilt u de warmte langer buiten houden in de zomer? Denk dan eens na over het isoleren van uw huis.
-
Subsidie Stimuleringsregeling Landschap
Deze regeling is bedoeld om landschapsbeheer door particuliere grondeigenaren te stimuleren in het buitengebied.