Inrichten infrastructuur

De gemeente Boekel is als landelijke gemeente uitermate geschikt om lekker te wandelen en te fietsen. Niet alleen omdat Boekel een mooie omgeving en leuke hotspots heeft. Het is ook nog goed voor de gezondheid en het helpt mee  aan een duurzaam Boekel. Fietsen en wandelen moet natuurlijk wel zo veilig mogelijk gebeuren. Een voorbeeld hiervan is de nieuwe randweg. Met de komst van de randweg rijdt het doorgaande vrachtverkeer niet meer door het centrum heen, maar eromheen.

Laadpalen

Om de uitstoot van broeikasgassen verder terug te dringen zullen we in de toekomst meer elektrisch gaan rijden. Om dit zo aantrekkelijk mogelijk te maken dienen er voldoende laadpalen beschikbaar te zijn binnen de gemeente. Via https://www.oplaadpalen.nl (Deze link gaat naar een externe website)/ kunt u kijken hoeveel laadpalen er zijn in uw buurt en of ze op dat moment beschikbaar zijn.

Mocht er in uw buurt geen laadpaal aanwezig zijn, maar heeft u wel een elektrische auto, dan kunt u deze aanvragen bij de gemeente. U moet dan kunnen aantonen dat u in het bezit bent van een elektrische auto, geen mogelijkheid heeft om een laadvoorziening op eigen terrein te realiseren en dat er binnen 300 meter loopafstand geen publieke laadpaal aanwezig of gepland is. Voor een dergelijke laadpaal-volgt-auto-aanvraag wordt dan door Vattenfall, in overleg met de gemeente, een geschikte locatie bepaald.

Wilt u een elektrische laadpaal aanvragen? Stuur dan een mail naar info@boekel.nl.

Tips om zelf duurzaam te reizen

  1. Ga vaker te voet of met de fiets. Pak zoveel mogelijk de fiets of ga te voet. Korte afstanden overbrug je vaak sneller met de fiets of te voet dan met de auto. Er zitten weinig tot geen kosten verbonden aan te voet of met de fiets gaan, je hebt genoeg gratis en goedkope stallingmogelijkheden voor je fiets en het is ook nog eens goed voor de gezondheid!
  2. Maak vaker gebruik van het openbaar vervoer. Voor langere afstanden, in bijvoorbeeld het woon- werkverkeer, is het openbaar vervoer in veel gevallen de snelste en meest duurzame optie. Het huidige OV-netwerk zorgt voor een soepele, snelle verplaatsing. Je voorkomt niet alleen files, je kunt ook alvast wat werk verzetten tijdens je reis, zoals mails beantwoorden of je inlezen voor een meeting. Reizen met het OV is in bijna alle gevallen goedkoper dan met de auto.
  3. Ga flexwerken. Met een flexwerkplek kun je gedeeltelijk zelf kiezen waar je werkt. Als je bijvoorbeeld af en toe vanuit huis werkt, voorkom je onnodige kilometers en verloren tijd. Naast de mogelijkheid om thuis te werken is het ook duurzaam om een andere externe locatie te kunnen gebruiken als werkplek. Zaak is natuurlijk wel dat jouw werkgever de mogelijkheid biedt om ook op andere plekken te werken.
  4. Carpoolen. Mocht u toch op locatie willen of moeten werken, kijk dan of je samen met iemand kan rijden. Zo is er maar één auto nodig en kunnen de andere auto’s stil blijven staan. Daarnaast is het natuurlijk een stuk gezelliger om met meerdere samen te reizen dan alleen in de auto te moeten zitten.
  5. Ga duurzaam of elektrisch rijden. Wanneer je toch afhankelijk bent van bepaalde voertuigen, kies dan voor rijden op een milieuvriendelijke brandstof. Of ga elektrisch rijden in plaats van een vervuilende brandstof.