Het Energieloket

Als inwoner van de gemeente Boekel kunt u terecht op het Energieloket van de gemeente (Deze link gaat naar een externe website). Hier kunt allerlei informatie vinden over het verduurzamen van uw huis, zoals hoe u het beste uw huis kunt isoleren of wat de voordelen zijn van een warmtepomp, maar ook welke subsidieregelingen er op dit moment interessant voor u kunnen zijn. Daarnaast kunt u een HuisScan doen voor uw eigen woning. Met deze scan komt u erachter welke verduurzamingsmaatregelen u nog kunt nemen en wat deze u jaarlijks opleveren. Ook kunt u zien welke initiatieven er op het gebied van duurzaamheid lopen binnen de gemeente Boekel. Het Energieloket van de gemeente wordt beheerd door het Regionaal Energieloket (Deze link gaat naar een externe website)

Isoleren

Een van de beste maatregelen die u kunt nemen om uw huis te verduurzamen is door te isoleren. Door uw vloeren, muren, dak of ramen te isoleren bespaart u niet alleen op het gebruik van gas en elektriciteit, maar houd u ook de kou buiten in de winter en kunt u heel wat geld besparen met een lagere energierekening. 

Zonnepanelen

Met de aanleg van zonnepanelen kunt u voorzien in uw eigen elektriciteitsbehoefte en daarmee uw energierekening flink verlagen. Daarnaast kunt u nu nog tegen een bepaald tarief elektriciteit terug leveren aan het elektriciteitsnetwerk. Echter zal deze zogenaamde salderingsregeling vanaf 2025 worden afgebouwd. Op dit moment kunnen alleen zonnepalen van kleinverbruikers (privé huishoudens en andere energieverbruikers met een energieaansluiting van maximaal 3x80 Ampère) worden aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Wanneer het weer mogelijk is voor grootverbruikers met een aansluiting groter om te worden aangesloten is nog niet bekend.

Voor de locatie van uw zonnepanelen wordt in Boekel gekeken naar de zonneladder. Zo moeten eerst de daken worden benut alvorens zonnepanelen op land worden geplaatst. Het is mogelijk om zonnepanelen op land te plaatsen, echter zitten hier wel enkele voorwaarden aan. Welke voorwaarden voor uw situatie gelden kunt u vinden in het Afwegingskader Wind en Zon op land (PDF, 6.1 MB). Ook zult u voor het plaatsen van zonnepanelen op land altijd een omgevingsvergunning moeten aanvragen. Lever hierbij dan een situatieschets in en een plan voor een goede landschappelijke inpassing. Wilt u zonnepanelen op land gaan plaatsen neem dan altijd eerst contact op met de afdeling Ruimtelijke Ordening van de gemeente Boekel.

Naast zonnepanelen zijn er nog veel meer technieken beschikbaar, zoals zonneboilers, thermische zonnepanelen, etc. Kijk voor meer informatie op het Energieloket (Deze link gaat naar een externe website).

Warmtepomp

Door het plaatsen van een warmtepomp is het mogelijk om uw huis te verwarmen zonder het gebruik van gas. Voor Boekel is de warmtepomp de bron van warmte voor de toekomst. Echter zijn er veel verschillende typen warmtepompen. Wilt u meer weten welk type warmtepomp het beste past bij uw situatie? Kijk dan op het Energieloket (Deze link gaat naar een externe website).

Wanneer u een warmtepomp gaat plaatsen moet u wel rekening houden met de plaatsing. In de regel is er geen specifieke afstand waarop de buitenunit van de warmtepomp moet worden geplaatst ten opzichte van de erfgrens. Echter moet u wel rekening houden met het geluid dat wordt geproduceerd door de unit. Om geluidsoverlast in de omgeving te voorkomen mag het geluid van de buitenunit op de erfgrens maximaal 40dB bedragen. De juiste afstand tot de erfgrens kunt u controleren door een geluidsmeting op locatie uit te voeren of om de rekentool van Rijksoverheid (Deze link gaat naar een externe website) in te vullen. Ook kunt u tips vinden om geluidsoverlast door warmtepompen (Deze link gaat naar een externe website) te voorkomen.

Monumenten verduurzaamen

Wanneer u een monument wilt verduurzamen dan is dit niet altijd even eenvoudig zoals bij non-monumentale gebouwen. Neem altijd eerst contact op met de gemeente voordat u gaat verduurzamen. Voor het verduurzamen van een monument is namelijk een omgevingsvergunning nodig van de gemeente. De monumentencommissie van de gemeente kan u vertellen wat de belangrijkste cultuurhistorische waarden van het gebouw zijn, wat de lokale regels zijn rondom verduurzaming en of er mogelijk subsidies zijn. Bekijk welke monumenten er zijn binnen de gemeente Boekel.