Organisatie Europees Plattelands Parlement 2017 kiest voor gemeente Boekel (27-09-2016)

Dit item is verlopen op 18-01-2018.

In 2017 zal van 18 tot 21 oktober het Europees Plattelands Parlement plaatsvinden in Nederland.

Het Europees Plattelands Parlement (ERP) vindt iedere twee jaar plaats. Doel is om een platform te bieden aan de vertegenwoordigers van 150 miljoen inwoners van plattelandsgemeenschappen. Deze gemeenschappen leveren een belangrijke bijdrage aan de lokale, regionale, landelijke en Europese economie, en staan voor grote uitdagingen. Zo zijn krimp, vergrijzing, zorg, leegkomend vastgoed, minder voorzieningen, snel internet, water en klimaat thema’s die in alle plattelandsgebieden, Europabreed, spelen.

Meer aandacht voor thema's en belangen plattelandsgemeenten

De belangen van de plattelandsgemeenten worden naar de mening van het ERP onvoldoende  behartigd op regionaal, landelijk en Europees beleidsniveau. Doel van het ERP is om de thema’s en belangen onder de aandacht te brengen van bestuurders en op de politieke agenda’s te krijgen. Het ERP is een platform. De deelnemers en actoren zijn de vertegenwoordigers van de plattelandsgemeenten, in Nederland verenigd in de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen (LVKK). De provinciale verenigingen zijn hierbij aangesloten. Zo zijn 145 bewonersorganisaties lid van de Vereniging Kleine Kernen Noord-Brabant (VKKNB). Dit is de Brabantse vereniging die het bidbook voor het ERP 2017 inhoudelijk heeft samengesteld in maart 2016.

Betrokkenheid en crossovers belangrijk bij keuze

In 2017 wordt het ERP voor de derde keer georganiseerd, na edities in België en Oostenrijk. Hiervoor worden 500 vertegenwoordigers van plattelandsgemeenten en bestuurders uit 40 landen verwacht. Het is mede dankzij de enorme inzet van de Vereniging Kleine Kernen Noord-Brabant (VVKNB),  dat de organisatie van het ERP gekozen heeft voor Nederland. Door zes landen is een bidbook ingediend, uiteindelijk bleven Nederland en Estland over. Op 1 en 2 juni heeft de jury de gemeente Boekel (Venhorst) en Gemert-Bakel (Boerenbondsmuseum) bezocht en de keuze gemaakt voor onze gemeente. Vandaag vond de feestelijke ondertekening plaats in Gemeenschapshuis de Horst in Venhorst. Het contract werd ondertekend door Staffan Nilsson (namens de drie opdrachtgevers) van HSSL (Hela Sverige Ska Leva) en Leidy van der Aalst, voorzitter van de LVKK.

Hierbij  heeft nadrukkelijk meegewogen het betrekken van de inwoners bij het evenement en de crossovers met Duitsland en België. Ingeborg Verschuuren, voorzitter van de VKKNB: “Dat het ons gelukt is het ERP in 2017 naar Nederland te halen, getuigt van een knap staaltje burgerkracht”. Het ERP 2017 vindt plaats in Venhorst en omgeving. Het programma  onder de noemer Limitless Connected bestaat uit workshops, debatten en excursies verbonden met de grote thema’s die Europabreed op het platteland spelen. Bijzondere aandacht zal er zijn voor de mogelijkheden van plattelandsbewoners om gezamenlijk initiatieven te ontplooien, in relatie tot een veranderende overheid.

Over het ERP

Het Europees Plattelands Parlement wordt georganiseerd in opdracht van ERCA (European Rural Community Association), PREPARE, en ELARD (Overkoepeling Leader) door de LVKK en VKKNB, met ondersteuning van de gemeente Boekel, de provincie Noord-Brabant en het Ministerie van Binnenlandse Zaken.
Eric Stokkink, hoofd Democratie, Ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: "BZK is blij dat deze editie van het Europees Plattelands Parlement in Nederland zal zijn. Het betrekken en activeren van bewoners binnen de  lokale democratie verdient alle steun".