Draagt u ook een steentje bij?

maandag 15 apr 2024

Gemeenten Bernheze, Boekel, Maashorst, Meierijstad en Oss gaan tijdens het NK Tegelwippen de strijd met elkaar aan. Vorig jaar heeft gemeente Meierijstad gewonnen. Welke gemeente gaat dit jaar winnen? Iedereen kan meehelpen door overbodige tegels te wippen uit de tuin en te vervangen door meer vaste planten, bloemen en bomen in de tuin. Doe mee en geef tot en met 31 oktober 2024 de gewipte tegels op.
Winnen van een andere gemeente is leuk maar het draait bij het kampioenschap natuurlijk om een hoger, gemeenschappelijk doel. Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Enorme hoosbuien, hitte of een lange periode van droogte volgen elkaar op. Het veranderende klimaat is een zaak van de lange termijn maar maatregelen van vandaag hebben morgen al effect. Wij kunnen daarbij de hulp van onze bewoners goed gebruiken.


Waarom meer groen?

  • Minder wateroverlast. In een groene omgeving zakt het regenwater in de bodem in plaats van onnodig naar het riool. Het grondwater -onze toekomstige drinkwatervoorziening- wordt daarmee aangevuld.
  • Meer schaduw en verkoeling. In een buurt met veel stenen loopt de temperatuur tijdens tropische dagen flink op. Dit kan wel vijf graden schelen.
  • Meer leefgebied voor vogels, insecten en andere dieren. Onze voedselgewassen zijn afhankelijk van bestuiving door insecten.
  • Goed voor onze gezondheid. Groen verbetert de luchtkwaliteit. Groen vermindert stress. Groen nodigt uit om naar buiten te gaan, te wandelen, recreëren en elkaar te ontmoeten.

Helpt u mee?
Heeft u tegels gewipt en vervangen door groen? Geef ze tot en met 31 oktober 2024 door via https://www.nk-tegelwippen.nl/rivalen/watersamenwerking-as50-wipt/ (Deze link gaat naar een externe website). De aantallen worden dan bij de Tegelteller van onze gemeente opgeteld.

Winactie Plant je mee voor een fleurige straat
Kijk eens goed rond naar de voortuinen in uw straat. Zijn al die stenen, tegels en kiezels wel echt nodig? Willen jullie als buren samen minimaal 20m2 aan tegels uit de voortuinen halen en vervangen door prachtig en fleurig groen? Meld u dan voor 30 juni 2024 aan voor de winactie Plant je mee voor een fleurige straat. In gemeente Bernheze, Boekel, Maashorst, Meierijstad en Oss helpen wij in oktober 2024 bewoners van 5 straten met het vergroenen van de voortuinen! Geef je straat voor 30 juni 2024 op en misschien bent u wel de winnaar! Kijk voor meer informatie en de actievoorwaarden op boekel.nl.

Deze actie wordt in het kader van het NK Tegelwippen mede mogelijk gemaakt door de Watersamenwerking As50+. Een samenwerkingsverband van gemeente Bernheze, Boekel, Maashorst, Meierijstad, Oss, Brabant Water en Waterschap Aa en Maas.