Gemeente Boekel oefent met nieuwe stembiljet

dinsdag 21 mei 2024

Het eerste inloopspreekuur voor het oefenen met nieuwe stembiljet zit erop.

Vandaag vond in het St.Petrus een inloopspreekuur plaats waarbij inwoners de mogelijkheid hadden om te oefenen met het nieuwe stembiljet dat bij de komende Europese verkiezingen wordt gebruikt.
Tijdens het inloopspreekuur kregen bezoekers een instructievideo te zien, gevolgd door een mondelinge instructie van twee medewerkers van gemeente. Aansluitend mochten de inwoners het nieuwe stembiljet invullen.

Kandidatenlijst
Een nieuw element bij deze nieuwe stembiljetten is het overzicht van kandidaten. Deze lijst ligt tijdens de verkiezingen op 6 juni in het stemhokje. Ook ontvangen inwoners deze thuis al met de verkiezingspas. Een tip van de organisatoren: bereid u thuis al goed voor welke partij en welk kandidaatnummer u wilt kiezen, dit helpt in het stemhokje op 6 juni!
Organisator John verstappen gaf aan: ‘’We merken dat de kandidatenlijst even wennen is, logisch ook want het is nieuw.’’

Toegankelijker
Het nieuwe stembiljet is ontworpen om het stemmen toegankelijker te maken. Het huidige stembiljet is groot en lastig te hanteren. De vernieuwde versie is veel kleiner en handzamer voor kiezers.

Trots
Burgemeester Caroline van den Elsen is trots dat de gemeente Boekel als kleine gemeente is uitgekozen om deel te nemen aan het experiment en vindt het een goede ontwikkeling. Ze vindt het belangrijk dat mensen zich comfortabel voelen met het nieuwe stembiljet voordat ze naar de stembus gaan. Daarom krijgen alle inwoners van de gemeente Boekel de kans om te oefenen en om vragen te stellen.

Bezoekers reageerden positief op het initatief. Een van de bewoners van het St.Petrus zei: ‘’Ik heb het een keer gedaan, dan denk ik dat ik het wel kan!’’

Nog oefenen?
Dit kan op 22, 27, 28 en 30 mei. Kijk op www.boekel.nl/verkiezingen voor tijden en locaties.