De Octopus uit Boekel winnaar scholenstrijd Textiel Race

maandag 25 mrt 2024

De afgelopen vier weken zijn 8 teams van vijf verschillende basisscholen uit de gemeente Boekel en de gemeente Land van Cuijk de strijd aangegaan tegen oud textiel. Tijdens deze textielrace hebben de leerlingen kledingstukken doorgegeven, kapot textiel gerepareerd en, met behulp van buurtbewoners, 2442 kilogram oud textiel terug in de kringloop gebracht, waardoor al dit textiel opnieuw gebruikt of gerecycled kan worden.

Basisschool De Octopus uit Boekel is met 1776 kilogram ingezameld textiel de winnaar van de Textielrace. Wethouder Ben Brands van gemeente Boekel overhandigde op maandag 25 maart de trotse school de prijs. “Het is goed dat de leerlingen op deze manier leren over het hergebruiken, repareren en recyclen van textiel. In Nederland belandt namelijk nog steeds veel te veel textiel bij het restafval.” aldus wethouder Brands.

Nog te veel textiel bij het restafval
De Textielrace spoort de leerlingen aan om duurzamer om te gaan met hun textiel, zoals kleding, schoenen, knuffels, tafellakens en gordijnen. Ze leerden tijdens het project dat ze textiel kunnen repareren, hergebruiken of kunnen inleveren in een textielcontainer. In Nederland wordt nu namelijk nog meer dan de helft van het oud textiel bij het restafval gegooid. Hierdoor kan het niet hergebruikt of gerecycled worden.
Repareren, doorgeven en ophalen aan huis
Van 26 februari t/m 21 maart gingen de leerlingen zelf aan de slag met het repareren en doorgeven van kledingstukken en ander textiel, bijvoorbeeld via Marktplaats. Op verschillende scholen waren ook kledingruils waardoor veel textiel een tweede leven kreeg. Ook werd 2442 kilogram textiel ingezameld voor recycling. De scholieren moedigden buurtbewoners aan hun oude textiel online aan te bieden, waarna de leerlingen dit aan huis kwamen ophalen. Al het textiel dat is ingezameld door de klassen, zal worden hergebruikt of gerecycled. Op deze manier draagt de race bij aan een duurzame kringloop van textiel.

Deelnemende scholen
In de gemeente Boekel en de gemeente Land van Cuijk deden 8 teams mee van 5 verschillende basisscholen. Het betroffen de scholen De Ester, Laurentiushof, Octopus, ‘t Loont en De Waai. Het team van de Octopus, bestaande uit de groepen 7A en 7B, was uiteindelijk de winnaar van de Textielrace. Als prijs ontvangen zij een schoolreis naar het TextielMuseum in Tilburg.

Nu nog oud textiel in huis?
Textiel kan worden weggebracht naar de textielcontainers in je wijk. Doe het in een afgesloten zak in de container. Dan kan het goed hergebruikt of gerecycled worden. Ook kapotte kleding, lakens of tassen kunnen goed gerecycled worden. Het textiel moet wel schoon en droog zijn. Kleding die nog goed is, kan ook worden aangeboden bij één van de kringloopwinkels van Stichting Actief.