Bent u van plan uw huis te isoleren, verbouwen of verduurzamen? Houd rekening met de Wet Natuurbescherming.

donderdag 21 dec 2023

Wist u dat u misschien wel een paar huisdieren meer heeft dan u dacht? Vleermuizen, gierzwaluwen, huismussen, en nog meer dieren kruipen graag in de spouwmuur en tussen het dak van uw huis. Deze dieren hebben één overeenkomst: het zijn beschermde diersoorten. Daarom heeft u te maken met de Wet Natuurbescherming, als u uw huis wilt isoleren, verbouwen, of verduurzamen.
Volgens deze wet mogen beschermde dieren niet gestoord, gedood of gehinderd worden. Dat geldt ook voor hun nest- en broedplaatsen. Dit betekent dat er, voordat u aan de slag kunt met uw huis, een onderzoek gedaan moet worden om te kijken welke diersoorten er misschien in uw huis zitten. Zo’n onderzoek wordt gedaan door een erkend ecoloog.


Het doen van een ecologisch onderzoek kan duur zijn. Daarom werken veel gemeenten nu aan het opstellen van een ‘’Soorten Management Plan (SMP).’’ Daarmee kijkt een gemeente naar de beschermde diersoorten per gebied in de gemeente. Op die manier hoeft niet iedere inwoner zelf aan de slag met een ecologisch onderzoek.
Ook in de gemeente Boekel wordt hard gewerkt aan het maken van het SMP. Maar, het plan is nog niet af. Dat betekent dat het kan zijn dat u in sommige gevallen in strijd met de wet handelt, bij het uitvoeren van werkzaamheden die beschermde diersoorten in gevaar kunnen brengen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om: spouwmuur isolatie, dak isolatie, ingrijpende verbouwingen, en sloopwerk. Meer weten? Klik dan hier (Deze link gaat naar een externe website).


Het is erg belangrijk dat u wel zo snel mogelijk door kunt met het isoleren en verduurzamen van uw huis. Binnen de gemeente wordt daarom vanaf medio volgend jaar ook gewerkt onder het pré-SMP: natuurvriendelijk isoleren terwijl we het echte SMP afmaken. Dat laatste neemt namelijk minimaal een jaar in beslag, omdat jaarrond ecologisch onderzoek gedaan moet worden. Over de regels van het pré-SMP kunt u medio volgend jaar meer informatie lezen op deze website.

Vragen? Neemt u gerust contact op met de gemeente. We helpen u graag.
info@boekel.nl of 0492 326 800
De hele lijst van beschermde diersoorten vindt u hier (Deze link gaat naar een externe website)