Gemeente Boekel weer klaar voor gladheidsbestrijding

vrijdag 24 nov 2023

De eerste vorst in Nederland is een feit en dat betekent dat gladheid op de loer ligt. Om ongelukken te voorkomen en de wegen berijdbaar te houden, organiseert gemeente Boekel ieder jaar gladheidsbestrijding. De gemeentelijke buitendienst en een externe aannemer houden zich klaar om bij eventuele gladheid en sneeuwval uit te rukken.
De melding komt van de provincie via een sms-service. Het weerstation van de provincie staat in Uden, dus de melding is redelijk gericht op de Boekelse situatie. We strooien ‘nat’. Dat betekent dat we zout vermengd met pekelwater strooien. Daardoor blijft het zout beter op de weg liggen en pakt het beter aan.

Strooiroutes

Er wordt gestrooid op vaste routes, op de kaart aangeven met verschillende kleuren. De strooivoertuigen starten vanaf de gemeentewerf aan de Vlonder 62 in Boekel.
De hoofdroutes worden aangeduid met een A. De blauwe A-routes worden gestrooid door een vrachtwagen. Deze routes worden meteen na een melding gestrooid, wat ongeveer 2,5 uur in beslag neemt. De groene A-routes zijn smallere wegen en fietspaden. Deze worden door een kleine strooier en tractor gestrooid, ook direct na de eerste melding.
Als de gladheid hardnekkiger is, dan wordt ook op kleinere wegen gestrooid. Deze B-route is aangeduid in het geel. De situatie wordt per geval bekeken en beoordeeld door de opzichter. Deze route is zodanig gekozen dat u altijd binnen enkele honderden meters op een begaanbare weg kunt komen.

Blijf voorzichtig!

Het kan gebeuren dat de gladheid heel snel op komt zetten, bijvoorbeeld bij ijzel of zware sneeuwval. In dat geval kunnen wij niet voorkomen dat het toch glad wordt. U blijft als weggebruiker altijd zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid. Het advies is dan ook: blijf voorzichtig en pas uw snelheid aan.

https://qgiscloud.com/tbhjelle/21-201-01_Boekel_strooiroutes/ (Deze link gaat naar een externe website)