Het blad gaat weer vallen dus de bladmanden worden weer geplaatst.

maandag 16 okt 2023

Het is weer volop herfst, in de komende weken zullen de medewerkers van de onze buitendienst de bladmanden weer gaan plaatsen. Deze gemeentelijke bladmanden worden wekelijks geleegd. De manden staan op vooraf vastgelegde locaties binnen de bebouwde kom. De locaties zijn al vastgesteld aan de hand van de ervaringen van de afgelopen jaren en bereikbaarheid van de vrachtwagen. We verzoeken ook deze manden op die plekken te laten staan en niet zelf te verzetten, gebeurd dit toch zullen wij de mand verwijderen. De  bladmanden staan niet continue op dezelfde plek, in sommige straten valt het blad eerder, daar worden de manden het eerst geplaatst en mogelijk ook weer eerder verplaatst naar een andere straat. De gemeente houdt dit zelf in de gaten. U hoeft de gemeente niet te bellen over het plaatsen/verplaatsen van de manden.

Nieuw is dat we op centrale plekken waar veel blad valt grote bladmanden gaan plaatsen.
Hierdoor kan het zijn dat kleine manden komen te vervallen. Daardoor bestaat de kans dat u verder moet lopen, ook hiervoor hoeft u de gemeente niet te bellen.

In het buitengebied plaatsen wij geen bladmanden. Over het algemeen is daar immers meer ruimte en is het goed mogelijk om bladafval zelf te composteren. Dit is erg duurzaam en biedt een hele goede overwinteringplek voor insecten en kleine zoogdieren.  Natuurlijk kunt u ook uw eigen groene container afvullen met blad, die wordt immers wekelijks geleegd.
Toch zien wij burgers die blad in een zelfgemaakte bladmand deponeren. Wij zijn natuurlijk blij met eigen initiatief. Om dit te ondersteunen hebben we besloten deze “eigen” manden in het buitengebied ook te legen. Dat doen we wel met een lagere prioriteit. Maakt u in het buitengebied een eigen mand, zorg dan dat u deze plaatst op een plek waar onze vrachtwagen deze gemakkelijk leeg kan maken, dus niet in de nabijheid van een boom.  Zorg ervoor dat de mand van gaas is, makkelijk te hanteren is, geen bodem heeft en een  minimale afmeting heeft van 200 x 200 cm.

De bladmanden zijn bedoeld om alleen bladafval van gemeentelijke bomen in te deponeren. Geen blad naast de mand. Het volmaken van de bladmanden met particulier tuin - en ander afval is dan ook niet toegestaan. Wordt dit wel aan getroffen dan zal er geen lediging van betreffende mand plaats vinden of de mand kan zelfs  verwijderd worden. In de week voor kerst zullen alle manden weer worden opgeruimd.

Dank voor uw medewerking.