Extra steun in de rug voor dierenopvang Hokazo

woensdag 30 aug 2023

Extra steun in de rug voor dierenopvang Hokazo


Jaarlijks worden honderden dieren liefdevol opgevangen door Stichting Dierenopvang Hokazo. Omdat de kosten daarvan in 2022 fors stegen, bieden de gemeenten Bernheze, Boekel, Land van Cuijk, Maashorst en Meierijstad dit jaar extra financiële steun aan Hokazo, naast de structurele subsidie die de opvang jaarlijks ontvangt van de gemeenten. In totaal gaat het om 150.000 euro extra.

Gemeenten zijn wettelijk verplicht om te zorgen voor de tijdelijke opvang (14 dagen) van huis- en hobbydieren. Hokazo vangt binnen de vijf genoemde gemeenten huis- en hobbydieren op. In 2022 had de opvang extra kosten door een schimmeluitbraak. Ook liepen de kosten flink op door de inflatie. Daarom trokken zij in mei van dit jaar bij de gemeenten aan de bel voor extra steun.

Medische zorg
Op de locatie van Hokazo worden met name honden en katten opgevangen. Sommige dieren worden snel weer opgehaald door hun baasje. Maar er zijn ook heel veel dieren waarvan de eigenaar onbekend is, of bijvoorbeeld niet meer in staat is om voor het dier te zorgen. Deze dieren hebben een verblijfplaats, eten en drinken en vaak ook medische zorg nodig. Hokazo regelt dit allemaal.


Wethouder Jeroen van den Heuvel (Maashorst): “Behalve dat we als gemeenten een wettelijke verplichting hebben, vinden we het ook gewoon heel erg belangrijk dat er goed voor dieren gezorgd wordt. In een asiel zitten is voor een dier geen pretje, maar gelukkig wordt bij Hokazo met liefde en aandacht voor ze gezorgd. Daar dragen we nu wat extra aan bij, want een voorziening als een dierenopvang is geen luxe maar gewoon heel erg nodig. Daar zijn we het als colleges van de vijf gemeenten roerend over eens. En ook verschillende gemeenteraden hebben hier al aandacht voor gevraagd.”

Inwoneraantal bepaalt bijdrage
Het totaalbedrag van de extra 150.000 euro is verdeeld over de vijf gemeenten, op basis van het inwoneraantal. De bedragen per gemeente zijn: Bernheze 17.439 euro, Boekel 6.034 euro, Land van Cuijk 49.418 euro, Maashorst 31.856 euro en Meierijstad 45.251 euro.

De gemeenten zijn nog met HoKaZo in gesprek over de kosten voor de opvang van de dieren na 2023.