WINACTIE PLANT JE MEE VOOR EEN FLEURIGE STRAAT

dinsdag 29 aug 2023

WINACTIE PLANT JE MEE VOOR EEN FLEURIGE STRAAT

Kijk eens goed rond naar de voortuinen in uw straat. Zijn al die kiezels, stenen en tegels wel echt nodig? Kan de straat wel een beetje meer groen gebruiken? Maak dan dit najaar als bewoner van gemeente Boekel gratis kans op een Plant je mee feestje voor uw straat. Samen tuinieren is gezellig en je maakt de bijen en vlinders er heel blij mee.

We krijgen steeds vaker te maken met hoosbuien, periode van droogte en dagen met tropische temperaturen. In een groene tuin kan het regenwater makkelijker wegzakken in de bodem. Het grondwater wordt daarmee aangevuld en dit is nodig voor onze eigen drinkwatervoorziening. Bomen, planten en struiken zorgen ervoor dat de tuin (en huis!) koeler blijft in de zomer. Dit scheelt al snel zo’n 5 graden en gevoelstemperatuur zelfs nog meer. Bovendien zorgt meer groen voor een fijne plek voor vogels, vlinders en zoemende bijen. Met meer groen bereiden we ons voor op het veranderende klimaat. Alle kleine beetjes helpen al. En met planten en bloemen ziet de straat er ook nog eens gezelliger uit!

Als gemeente nemen wij de komende jaren maatregelen om de openbare ruimte anders in te richten. Op steeds meer plekken vervangen wij stenen door groen. Ondanks alle maatregelen in de openbare ruimte is ook de hulp van tuinbezitters nodig. In het kader van het NK Tegelwippen geven we dit jaar aan bewoners van één straat met veel verstening in de tuinen een Plant je mee feestje cadeau!

Winactie Plant je mee
Kunnen de tuinen in uw straat wel een beetje groener? Ga dan in gesprek met uw buurtbewoners. Vertel waarom u het leuk vindt om samen de voortuinen wat groener te maken of geveltuinen aan te leggen. Kunnen jullie samen minimaal 20m2 aan tegels uit tuinen verwijderen?

De winnende straat krijgt onder andere het volgende:

  • Container voor afvoer van minimaal 20m2 verharding uit één straat
  • Afvoer wit zand
  • Bemeste tuinaarde
  • Vaste planten voor minimaal 20m2 te verdelen onder de buren
  • Wat lekkers voor bij de koffie
  • Deskundige hulp en advies van een hovenier en iemand van Stichting Steenbreek

NK Tegelwippen
Deze winactie wordt mogelijk gemaakt vanuit het Watersamenwerkingsverband As50+ (Bernheze, Boekel, Maashorst, Meierijstad, Oss en Waterschap Aa en Maas). De As50+gemeenten gaan dit jaar voor het eerst via het NK Tegelwippen met elkaar de strijd aan. Tot 31 oktober strijden we niet alleen tegen elkaar maar ook voor een hoger doel: het vergroenen van onze gemeenten. In iedere gemeente kan één straat Een plant je mee feestje winnen. De prijswinnaars wordt gevraagd om de gewipte tegels door te geven via https://www.nk-tegelwippen.nl/rivalen/watersamenwerking-as50-wipt/. Gaat jouw straat meehelpen aan de overwinning van jouw eigen gemeente?

Aanmelden
Kijk voor meer informatie en de spelregels op www.boekel.nl/in-de-gemeente/nieuws/
Aanmelden kan tot uiterlijk 25 september 2023 via E barbara@steenbreek.nl.

De jury neemt contact op met de prijswinnaars van het Plant je mee feestje. Over de uitslag wordt niet met alle inzendingen gecommuniceerd. Heeft u niet gewonnen maar wel plannen om de tuin wat meer te vergroenen? Kijk dan eens op www.steenbreek.nl/tuintips. Deze winactie wordt ieder najaar van 2024 t/m 2026 opnieuw georganiseerd.

Klik hier voor de uitgebreide folder. (PDF, 13.0 MB)