Taxusinzameling gaat in 2024 weer van start

maandag 8 mei 2023

Taxusinzameling gaat in 2024 weer van start

Stichting Taxus Taxi kondigt aan dat de taxusinzameling pas in 2024 weer van start zal gaan. Sinds 2008 zet de stichting zich in voor de strijd tegen kanker door middel van het inzamelen van taxussnoeisel, waarin een kanker remmend medicijn zit. Helaas heeft de stichting besloten de inzameling in 2023 over te slaan vanwege de nog steeds aanhoudende problemen bij verwerkingsbedrijven.


Doorstart taxusinzameling in 2024
Werner Toonen, coördinator van Stichting Taxus Taxi, betreurt het nieuws van het overslaan van de inzameling in 2023 en begrijpt dat dit vervelend kan zijn voor de mensen die hen al jaren steunen. Toch kijkt hij vol goede moet richting de toekomst en gaat hij ervanuit dat de stichting in 2024 weer van de partij zal zijn. De strijd tegen kanker wordt onverminderd doorgezet.


Taxusinzameling stagneert door verwerkingstekort
Jaarlijks nemen tienduizenden mensen deel aan de taxusinzameling, een manier waarop zij hun steentje kunnen bijdragen in de strijd tegen kanker. Het opgehaalde snoeisel wordt afgeleverd bij kruidendrogerij Roijkru in Oss, die het snoeisel droogt en gereed maakt voor transport naar het buitenland.


Waar de stichting verleden jaar al te maken had met problemen richting haar afzet, houden deze nog steeds aan. De exacte oorzaak blijft lastig te achterhalen, maar duidelijk is wel dat de verwerkingsbedrijven in China en India simpelweg geen ruimte hebben om het nieuwe snoeisel te verwerken. Het snoeisel van 2022 wacht nog steeds op verwerking en als er in 2023 opnieuw taxus wordt ingezameld, zal dit alleen maar zorgen voor een nog grotere stapel van taxustakjes die wachten op een plekje in de extractieketen.


Medicijnvoorraad voldoende
Een belangrijk punt dat door de stichting wordt aangehaald, is dat er op dit moment nog voldoende medicijn voorradig is. Het medicijn dat gewonnen wordt uit het taxussnoeisel ligt altijd in bepaalde mate op voorraad. Dat er in 2023 geen inzameling plaatsvindt heeft dus geen effect op de beschikbaarheid van het medicijn voor mensen die het nodig hebben. Echter, de voorraad is niet oneindig en daarom zal de inzameling in 2024 weer plaats vinden.


Voor meer informatie over de stichting en haar werk kunt u terecht op www.taxustaxi.nl