Bezoek commissaris van de Koning aan de gemeente Boekel

donderdag 23 mrt 2023

Ook was er tijd voor een bezoek aan de GGZ instelling Huize Padua. De voorzitter van de Raad van Bestuur dhr Pijls presenteerde de toekomstplannen van het Levendig Landgoed Huize Padua. Deze plannen betreffen de herontwikkeling van het landelijk gelegen voormalige kloostercomplex en instellingsterrein tot een plek waar mensen in een veilige en geborgen omgeving kunnen wonen, werken en leren. Een planconcept met niet alleen een prachtig nieuwbouw project, de bewoners van Huize Padua komen met deze verandering dichter bij de maatschappij en andersom.


Commissaris Adema: ''Ambitieus, een prachtig project om te realiseren. De overgang voor de bewoners naar de maatschappij is veel minder groot met deze dorpse inrichting.''


De commissaris heeft deze middag verschillende woonvormen van Huize Padua mogen bezoeken en is in gesprek gegaan met een aantal bewoners. De bewoners van Huize Padua waren zeer enthousiast over de komst van de commissaris en lieten met veel vreugde hun kamer, bezigheden en werk zien. Dit gebeurde tijdens een wandeling over het landgoed.


Commissaris Adema bezocht ook de locatie Kraanmeer, een onlangs volledig gerenoveerd monumentaal pand, waar bewoners met een licht verstandelijke beperking in combinatie met psychiatrie verblijven. Daarna is ze langs een aantal dagbestedingslocaties gelopen waaronder de groenvoorziening in de kassen. Hier komen de bewoners van de diverse woonvormen samen om groen te verbouwen. De rondleiding vervolgde langs de het activiteitencentrum waar er onder andere creatief werd gewerkt aan het maken van slingers en kaarten. De rondleiding eindigde bij het ambachtscentrum waar de commissaris het handgemaakte hout- en metaalwerk van de bewoners mocht bewonderen.


Tijdens het werkbezoek is tevens stilgestaan bij het mooie initiatief van de Stichting Herenboeren wat onlangs gestart is op dit landgoed.
Commissaris Adema gaf aan al vaak over de het landgoed Huize Padua gehoord te hebben, en verheugd te zijn dat ze het nu met eigen ogen heeft gezien. “Een mooie en inspirerende middag”.