Gevechtsvliegtuigen beoefenen Basic Fighter Maneuvres in week 1, 2 en 3

donderdag 29 dec 2022

Van maandag 2 t/m vrijdag 20 januari 2023 beoefenen gevechtsvliegtuigen van Vliegbasis Volkel de Basic Fighter Maneuvres (BFM). Hierbij vechten twee of meerdere gevechtsvliegtuigen tegelijkertijd met elkaar. Dat gebeurt hoog in de lucht in gecontroleerd militair oefengebied.

Voor deze periode zijn tankvliegtuigen aangevraagd om de gevechtsvliegtuigen op te wachten boven de Noordzee en bij te tanken voor, tijdens en na hun BFM-training. Tankvliegtuigen zijn schaars en niet altijd beschikbaar waardoor de gevechtsvliegtuigen hun training ook boven land uit te voeren. Daarvoor is een militair oefengebied boven Noord-Brabant en Vliegbasis Volkel aangewezen, de zogenaamde TMA-D en TRA-12.

Bij het beoefenen van de Basis Fighter Maneuvres (BFM) wordt het uiterste gevraagd van onze vliegers en hun toestel. Tijdens het tactische luchtgevecht worden zeer korte bochten gedraaid om in de ideale positie achter de tegenstander te kunnen komen. Hierbij komt veel kinetische energie en G-kracht op mens en machine te staan. Daarom vliegt een F-16 tijdens deze training zo licht (clean) mogelijk en zonder de twee externe brandstoftanks die normaal gesproken onder de vleugels hangen. Dat is de reden dat onze F-16’s getankt moeten worden boven de Noordzee omdat ze anders na aankomst al snel weer terug moeten keren.

Wilt u meer weten over vliegbewegingen, zie http://www.luchtmacht.nl/vliegbewegingen (Deze link gaat naar een externe website) of NOS teletekst pagina 766.

Eventuele klachten kunnen worden ingediend via http://www.luchtmacht.nl/geluidshinder (Deze link gaat naar een externe website)