Kloosterrondwandeling vertelt het verhaal van 300 jaar Broeders Penintenten

dinsdag 4 okt 2022

De gemeenten Gemert-Bakel en Boekel hebben er een bijzondere rondwandeling bij. De kloosterwandeling ‘Bedevaartsoord Handel en Huize Padua’ is donderdag 29 september feestelijk geopend door gedeputeerde Stijn Smeulders (Bestuur, Veiligheid, Cultuur, Sport en Erfgoed) en wethouders Martien Bankers (gemeente Gemert-Bakel) en Henri Willems (gemeente Boekel). In De Kluis bij Huize Padua overhandigden de wethouders de wandelkaart aan de gedeputeerde.

De kloosterrondwandeling is onderdeel van Ons Kloosterpad. Deze wandeling telt 330 km verdeeld over vijftien etappes en voert langs meer dan vijftig kloosters in Brabant. Ons Kloosterpad werd in 2021 geopend en wordt nu uitgebreid met een tiental rondwandelingen.
Deze rondwandeling is geopend op een bijzonder moment: dit jaar is het driehonderd jaar geleden dat de broeders zich vestigden in Handel. 2022 is bovendien het jaar dat de laatste broeders Penitenten voor het laatst hun kapittel hielden in De Kluis. De broeders sloten hiermee een 325-jarige geschiedenis af en hebben hun opdracht teruggegeven aan de bisschop van ’s-Hertogenbosch.

De kloosterrondwandeling van 6,7 km heeft een informatief karakter, voert langs meerdere bijzondere plekken in de omgeving en vertelt onder andere het verhaal van de broeders Penitenten. De Kluis is start en eindpunt van de wandeling. De wandeling kan gecombineerd worden met een bezoek aan Museum De Kluis.

Brabants kloosterleven

De kloosterrondwandelingen zijn een initiatief van Brabantse kloosterlingen en gemeenten die samen met de Provincie Noord-Brabant graag het verhaal vertellen van het Brabantse kloosterleven. De kloosters speelden een belangrijke rol in de Brabantse samenleving en droegen bij aan de ontwikkeling van gezondheidszorg, onderwijs en internationalisering. Dat geldt ook zeker voor de broeders Penintenten. In 1832 begonnen ze met de opvang van mensen met een psychiatrische beperking. Hiermee staan ze mede aan de basis van de GGZ Oost Brabant. Ook elders in het land en daarbuiten waren ze actief in de gezondheidszorg. Hun verhaal is te beluisteren in een speciale podcastserie “Broederschap op een bijzonder buitenplaats” https://brabantskloosterleven.nl/locations/landpark-assisie/ (Deze link gaat naar een externe website)

Wandelen via knooppunten

De kloosterwandelingen zijn tot stand gekomen met hulp van VisitBrabant Routebureau. De rondwandeling loopt langs het wandelknooppuntennetwerk, waarbij je van nummer naar nummer wandelt. Je kunt de route ook op je telefoon bekijken via de website van VisitBrabant, maar er is ook een papieren routekaart. Deze is verkrijgbaar bij De Kluis en te bestellen via de webshop van VisitBrabant.  www.visitbrabant.com/nl/routes/wandelen/ons-kloosterpad