Meld- en adviespunt zorg en overlast

Hoewel er in dat soort situaties geen spoed nodig is, bellen veel mensen de politie voor hulp. Maar eigenlijk kan een andere deskundige vaak beter helpen. Daarom is er het Meld- en adviespunt zorg en overlast: zodat de persoon om wie jij je zorgen maakt de juiste hulp kan krijgen.

Hoe neem je contact op met het Meldpunt?

Bel in een spoedsituatie altijd 112. Denk je aan zelfmoord? Bel dan 113.

Landelijk kun je bellen met het Meldpunt Zorgwekkend Gedrag via 0800-1205. Wil je direct met Brabant Noordoost, waaronder gemeente Boekel valt, bellen? Dan kan je met ons regionale meld- en adviespunt bellen via 085-0203451.

Bij het Meldpunt kun je met een deskundige praten over de persoon om wie jij je zorgen maakt. Denk bijvoorbeeld aan een buurman die in de war lijkt en niet goed voor zichzelf of zijn huis zorgt. Aan een buurvrouw die steeds vaker met blote voeten op straat loopt en al een paar keer haar huissleutels kwijt was. Of aan iemand waarvan je weet dat hij schulden heeft, die je steeds minder ziet en zijn gordijnen dichthoudt.

Wie kan het Meldpunt bellen?

Iedereen kan het Meldpunt bellen. Je kunt niet anoniem bellen, maar wel anoniem blijven. Hiermee bedoelen we dat de persoon over wie je belt niet te weten komt wie de melding heeft gedaan.

Wanneer kun je bellen?

Je kunt elke dag bellen. Het Meldpunt is ook in de avond, de nacht en het weekend bereikbaar als het niet kan wachten tot de volgende dag. Let op: bij een crisis- of noodsituatie bel je niet het Meldpunt, maar bel je 112.

Wat gebeurt er als je belt?

De deskundige stelt eerst vragen over wat er aan de hand is. Waar maak je je zorgen over? Ken je de persoon om wie je je zorgen maakt? En is er iets wat je zelf zou willen doen om te helpen? De deskundige denkt mee en schat samen met jou in hoe ernstig de situatie is. Daarna stuurt de deskundige je melding naar een team van hulpverleners. Dit team bekijkt afhankelijk van de situatie welke zorg er nodig is en zet de hulp in gang. Bijvoorbeeld een wijkteam dat iedere week even kijkt of alles goed gaat, een verpleegkundige van de GGZ bij een verslaving of hulpverleners voor het opruimen van iemands huis.

Wat kun je zelf al doen?

Als je je zorgen maakt om iemand, kun je soms zelf ook iets voor die persoon betekenen. Let hierbij altijd op je eigen veiligheid. Als iemand zich onvoorspelbaar of agressief gedraagt, bel dan de politie via 0800-8844. Als je je wel veilig voelt, kun je vragen hoe het met iemand gaat of zeggen dat je je zorgen maakt. Durf je de persoon niet in je eentje aan te spreken? Vraag dan iemand die je vertrouwt om met je mee te gaan.

Wil je meer weten over het Meldpunt Zorgwekkend Gedrag? Kijk dan op de website Meldpunt Zorgwekkend Gedrag (Deze link gaat naar een externe website).