Gezondheidsverklaring

Met de Gezondheidsverklaring beoordeelt het CBR of u geestelijk en lichamelijk in staat bent om te rijden. Dat is belangrijk voor de verkeersveiligheid. Deze Gezondheidsverklaring kunt u online bij het CBR (Deze link gaat naar een externe website)invullen.

U kunt het formulier ook aanvragen bij de gemeente. Vanaf 1 november 2017 moet iedereen zelf zijn Gezondheidsverklaring invullen. Het gaat namelijk om persoonlijke, privacy gevoelige gegevens, die iemand zelf moet invullen.

In de volgende situaties hebt u een Gezondheidsverklaring nodig:

  • u vraagt voor de eerste keer een praktijkexamen aan of u wilt een categorie-uitbreiding van uw rijbewijs;
  • u wilt rijbewijs C en/of D halen of dit verlengen;
  • u hebt een medische beperking;
  • uw rijbewijs is ingenomen; u bent 75 jaar of ouder.

Medische keuring

U moet medisch gekeurd zijn voordat u een rijbewijs aanvraagt als:

  • u een medische beperking heeft;
  • u een rijbewijs voor vrachtwagen of bus nodig heeft;
  • uw rijbewijs op of na uw 75ste verjaardag verloopt.

U heeft voor de keuring een zogenaamde Gezondheidsverklaring (voorheen Eigen Verklaring) nodig. Deze kunt u digitaal aanvragen via Mijn CBR. U kunt via Mijn CBR zien wat de status is van uw aanvraag Gezondheidsverklaring. Via ‘Mijn Gezondheidsverklaring’ is onder andere te zien of de Gezondheidsverklaring is ontvangen door het CBR, welke correspondentie er is en bijvoorbeeld of een rapport van de medisch specialist al door het CBR is ontvangen.

U kunt de Gezondheidsverklaring ook bij de gemeente kopen. U kunt hiervoor op afspraak terecht bij de publieksbalie van het gemeentehuis.

Meenemen

In sommige gevallen dient u gekeurd te worden om een nieuw rijbewijs aan te kunnen vragen. Om een nieuw rijbewijs aan te kunnen vragen moet u ruim voor het verlopen van het huidige rijbewijs worden gekeurd door een huisarts of een arts van een Arbodienst.

De kosten voor het formulier voor het aanvragen van de gezondheidsverklaring moeten worden betaald bij het ophalen ervan. Wij verzoeken u de kosten per pin te betalen.

Kosten

  • € 44,50