Paspoort

Een Nederlands paspoort vraagt u persoonlijk aan bij de gemeente. U maakt hiervoor online of telefonisch een afspraak. U betaalt de kosten bij aanvraag. Na 7 werkdagen kunt u uw paspoort tijdens openingstijden afhalen op het gemeentehuis.

Spoedaanvraag

  • Heeft u uw paspoort snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als u het paspoort vóór 14.00 uur aanvraagt, dan kunt u het de volgende werkdag ophalen.
  • Heeft u uw oude paspoort niet meer? Dan kunt u een spoedaanvraag doen. De aanvraag duurt dan waarschijnlijk wat langer.
  • Vertrekt u vandaag al? Neem dan contact op met de Marechaussee (Deze link gaat naar een externe website) voor een noodpaspoort.

Meenemen

  • Alle reisdocumenten die u hebt (bij het ontbreken hiervan een ander geldig legitimatiebewijs zoals een rijbewijs).
  • Eén goedgelijkende, recente (maximaal 6 maanden oud) kleurenpasfoto die voldoet aan de wettelijke eisen.
  • Verschijnen in persoon, dit geldt ook voor de aanvraag van een document voor kinderen/jongeren vanaf 0 jaar. Voor het aanvragen van een paspoort voor kinderen tot 18 jaar is toestemming nodig van beide ouders (of degene die het gezag over het kind heeft). Een toestemmingsformulier moet u meenemen naar de afspraak. Hierbij moeten legitimatiebewijzen van degenen die toestemming geven, getoond worden. U kunt ook toestemming geven via DigiD (Deze link gaat naar een externe website).
  • Bij vermissing van een reisdocument is het noodzakelijk om een vermissingsverklaring op te laten maken. Dit kan via DigiD (Deze link gaat naar een externe website) of met een afspraak aan de balie.

Let op: uw kind(eren) moet(en) ook meekomen naar het gemeentehuis voor de aanvraag en voor het ophalen van het paspoort.

Alle kosten moeten bij de aanvraag worden betaald. Wij verzoeken u de aanvraag per pin te betalen.

Kosten

Kosten paspoort personen vanaf 18 jaar (10 jaar geldig)

Kosten paspoort personen vanaf 18 jaar (10 jaar geldig)
Product Prijs
Paspoort € 83,85
Zakenpaspoort (66 pagina's dik in plaats van 34)                            € 83,85
Vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort* € 63,40
Spoedlevering toeslag € 57,10

* Een vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort is maximaal 5 jaar geldig. De geldigheid is gerelateerd aan status en verblijfsdocument.

Kosten paspoort personen tot 18 jaar (5 jaar geldig)

Kosten paspoort personen tot 18 jaar (5 jaar geldig)
Product Prijs
Paspoort € 63,40
Zakenpaspoort (66 pagina's dik in plaats van 34) € 63,40
Vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort* € 63,40
Spoedlevering toeslag                                                                        € 57,10

* Een vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort is maximaal 5 jaar geldig. De geldigheid is gerelateerd aan status en verblijfsdocument.

Naamgebruik paspoort

Het is mogelijk om in een nieuw paspoort de naam van uw (gewezen) echtgenoot of geregistreerd partner te vermelden. Dit doet u bij de aanvraag.

Geldigheid paspoort

  • Paspoort voor volwassenen van 18 jaar en ouder: 10 jaar
  • Paspoort voor jongeren tot 18 jaar: 5 jaar

Vingerafdrukken

Bent u 12 jaar of ouder? Dan worden er bij de aanvraag vingerafdrukken van u genomen. Meer informatie over vingerafdrukken vindt u op de website van Rijksoverheid (Deze link gaat naar een externe website).

Afhalen paspoort

Heeft u uw paspoort aangevraagd? Dan kunt u uw paspoort na 7 werkdagen afhalen bij de klantenbalie van het gemeentehuis. U moet uw paspoort zelf komen ophalen tijdens de openingstijden van het gemeentehuis. U hoeft hier geen afspraak voor te maken. U dient wel alle identiteitsbewijzen die u nog heeft (ook als ze verlopen zijn) mee te nemen.

Paspoort voor Nederlanders in het buitenland

Bent u Nederlander en woont u in het buitenland? Vraag uw paspoort dan aan bij één van de Nederlandse grensgemeenten (Deze link gaat naar een externe website).

Identiteitsfraude

Iedereen met een identiteitsbewijs kan met identiteitsfraude te maken krijgen. Fraudeurs gebruiken bijvoorbeeld de kopieën van identiteitsbewijzen. Geef daarom nooit zomaar uw paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of verblijfsdocument af. Wilt u weten hoe u fraude kunt voorkomen? Of heeft u een vermoeden dat uw identiteitsgegevens worden misbruikt? Op de website van de Rijksoverheid (Deze link gaat naar een externe website) leest u alle informatie.