Gemeente Boekel neemt hypermoderne raadszaal in gebruik

donderdag 8 feb 2024

Inwoners gemeente Boekel volgen via ‘livestream’ raads- en commissievergaderingen

Begin 2024 is de raads- en trouwzaal in het gemeentehuis van Boekel na een grondige opknapbeurt helemaal gemoderniseerd opgeleverd. Door de installatie van de nieuwste snufjes op audio- en videogebied is een prachtige raadszaal gecreëerd waar het aangenaam vergaderen wordt. Maar ook de burger kan voortaan vanaf thuis de raads- en commissievergaderingen via een livestream volgen. Zelfs de voltrekking van een huwelijk kan op afstand ‘bijgewoond’ worden.

Raads- en commissievergaderingen voor iedereen te volgen

De inwoners van de gemeente Boekel wisten al dat de raads- en trouwzaal aan een grondige opknapbeurt en herinrichting onderhevig was. Want anders dan gebruikelijk vond de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Boekel dit jaar niet plaats in deze zaal maar bij Nia Domo. Maar vanaf heden zijn alle inwoners weer van harte uitgenodigd om in de vernieuwde raadszaal een vergadering bij te wonen zodat zij met eigen ogen de vernieuwingen kunnen bewonderen. Degenen die daar minder tijd voor hebben kunnen de raadszaal vanuit huis aanschouwen. Immers in 2024 worden alle raads- en commissievergaderingen live gestreamd en kan het debat vanuit huis gevolgd worden.

‘Ik ben erg trots op onze mooie raadszaal. De veranderde opstelling is overzichtelijker en biedt meer kans voor de partijen om met elkaar in debat te gaan. Door de moderne audiovisuele technieken is de burger direct op de hoogte van de debatten die gevoerd worden. We willen de lokale politiek hiermee nog meer toegankelijk, laagdrempelig en transparant maken.’, aldus burgemeester Caroline van den Elsen.

Opening raadszaal en eerste ‘live’-uitzending

Eind januari kregen de toekomstige gebruikers uitleg en instructie over het gebruik van de audio- en videomaterialen in de raadzaal. Ook ontvingen ze tips over het live streamen en het leren omgaan met ‘live’ in beeld zijn. Daarna werd begin februari tijdens de commissievergaderingen proefgedraaid met het technische deel van de livestream. Op 6 februari heette burgemeester Van den Elsen tijdens de formele opening de aanwezigen welkom. Zo is de vernieuwde raadszaal helemaal van deze tijd en optimaal klaar voor gebruik.

Waar en hoe te volgen?

Op 22 februari gaat de raad voor het eerst echt live. Dat wil zeggen dan vindt de eerste live uitzending van een raadsvergadering plaats waar burgers vanuit thuis kunnen meekijken. De instructie hiervoor staat op de website van de gemeente. De gemeente Boekel is klaar voor de toekomst!