Alle beetjes helpen

woensdag 28 dec 2022

De regio Noordoost Brabant heeft er een nieuw initiatief bij om huishoudens te helpen energie te besparen. Getrainde adviseurs en klussers komen langs om gratis kleinschalige energiebesparende maatregelen te installeren in huis. Dit initiatief is opgezet voor huishoudens (minima) die steeds meer moeite hebben met het betalen van hun energiekosten en de energietoeslag ontvangen hebben.

Ook in Boekel reed de Energiehulp al rond en stopte bij verschillende huishoudens om te helpen. Wethouder Brands en wethouder Willems aanschouwden deze week live de Energiehulp die bij een van onze inwoners geboden werd. Beiden zijn ze aangesloten bij dit onderwerp, de heer Brands vanwege zijn portfolio duurzaamheid, de heer Willems vanwege het sociaal domein.

De adviseur arriveert in een elektrische bus, maakt vervolgens kennis met de bewoner(s) en stelt een aantal vragen met betrekking tot de woning om zo het juiste advies op maat te geven. De woning wordt netjes bekeken en gecontroleerd op punten waar verbetering mogelijk is.
Vervolgens plaatsen de adviseurs duurzame hulpmiddelen zoals douchekoppen, ledlampen, tochtstrips en radiatorfolie om de huizen energiezuiniger te maken. Kortom een duwtje in de rug voor de mensen die het nu goed kunnen gebruiken.

Regionale aanpak

Energiehulp is een samenwerking van gemeenten en woningcorporaties binnen de RES regio Noordoost Brabant. De regionale aanpak zorgt voor een grotere slagkracht van Energiehulp en de hulp die wordt geboden. Gemeenten en woningcorporaties hebben de ruimte om Energiehulp een lokale invulling te geven. Wat nodig is bij de ene gemeente hoeft niet altijd van toepassing te zijn op de andere gemeente. Elke gemeente heeft dus een eigen aanbod.

Meer weten?

Kijk op www.energiehulp.nl (Deze link gaat naar een externe website) of neem contact op met Stephan Tromp stephan.tromp@boekel.nl van de gemeente Boekel.