Afspraak maken

Meenemen

  • één goedgelijkende, recente kleurenpasfoto, die voldoet aan de wettelijke eisen
  • uw huidige rijbewijs (wanneer verlopen ook een geldig legitimatiebewijs)

De kosten moeten bij de aanvraag van het rijbewijs worden betaald. Wij verzoeken u de kosten per pin te betalen.

Kosten

Kosten rijbewijs
Rijbewijs € 41,60
Vermissing toeslag € 27,00
Spoedlevering toeslag € 34,10
Gezondheidsverklaring € 41,50

Medische keuring

U moet medisch gekeurd zijn voordat u een rijbewijs aanvraagt als:

  • uw rijbewijs op of na uw 75e verjaardag verloopt. Per 1 januari 2014 is de keuringsleeftijd voor automobilisten en motorrijders van 70 naar 75 jaar gegaan
  • u een medische beperking heeft
  • u een rijbewijs voor vrachtwagen of bus nodig heeft

U heeft voor de keuring een zogenaamde gezondheidsverklaring nodig. Dit is een formulier dat u bij de gemeente kunt kopen. U kunt hiervoor op afspraak terecht bij de publieksbalie van het gemeentehuis.

Het formulier gezondheidsverklaring kan ook digitaal worden aangevraagd via Mijn CBR. U kunt via Mijn CBR zien wat de status is van uw aanvraag Eigen verklaring.

Rijbewijs afhalen

  • U hoeft voor het afhalen geen afspraak te maken.
  • U haalt uw rijbewijs persoonlijk op bij de gemeente tijdens de openingstijden van het gemeentehuis.
  • Neem uw oude rijbewijs mee.

Online verlies of diefstal registreren

Het is mogelijk om zelf, 24 uur per dag, een verlies of diefstal melding te registreren van een Nederlands rijbewijs. De melding kan online worden gedaan via de website van het RDW en daardoor is het rijbewijs direct ongeldig. Nadat de melding is geregistreerd stuurt de RDW een schriftelijke bevestiging aan de burger. Voor het online melden van verlies, diefstal of misbruik van het rijbewijs heeft u een DigiD nodig. Met deze nieuwe dienst bent u niet meer afhankelijk van de openingstijden van de gemeente en kan op elk moment de verlies of diefstal melding geregistreerd worden. Meer informatie vindt u in het artikel Rijbewijs kwijt of gestolen. U hoeft dus geen aangifte meer te doen van vermissing van uw rijbewijs bij de politie.

Aan de balie

Bij de aanvraag van een nieuw rijbewijs nemen we de aangifte van vermissing van het oude rijbewijs direct mee. Maak dan wel een afspraak voor 'aanvraag rijbewijs met vermissing'.

Spoedaanvraag

Als u uw rijbewijs snel wilt hebben, kunt u een spoedaanvraag doen. Als u het rijbewijs vóór 14.00 uur aanvraagt, kunt u het meestal de volgende werkdag afhalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u wel extra.

Rijbewijs voor jongeren vanaf 17 jaar

Jongeren kunnen nu al met 16,5 jaar beginnen met het volgen van een rijopleiding en het theorie-examen afleggen. Vervolgens kunnen zij vanaf hun 17e verjaardag het praktijkexamen afleggen en krijgen zij een rijbewijs als ze slagen.

Tot ze 18 zijn, mogen jongeren alleen rijden onder begeleiding van een coach. Bij het aanvragen van het rijbewijs moet de jongere de begeleiderspas in het bezit hebben. Vanaf 16,5 jaar kan de begeleiderspas aangevraagd worden. De jongere is wel zelf aansprakelijk in het geval van een overtreding of ongeluk. De begeleiderspas moet in het bezit zijn wanneer men nog geen 18 jaar is.

Meer informatie over de begeleiderspas, de voorwaarden waaraan een coach moet voldoen en het aanvraagformulier vindt u op de website van de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW). U moet voor dit formulier inloggen met DigiD (meer informatie over DigiD). Nadat de RDW de aanvraag voor de begeleiderspas binnen heeft gekregen, wordt gekeken of deze correct en volledig is. Als dit zo is, krijg je binnen 10 werkdagen de pas thuisgestuurd.