Afspraak maken

Naamgebruik identiteitskaart

Het is mogelijk om op een nieuwe identiteitskaart de naam van uw (gewezen) echtgenoot of geregistreerd partner te vermelden. Dit doet u bij de aanvraag.

Geldigheid identiteitskaart

  • Identiteitskaart voor volwassenen van 18 jaar en ouder: 10 jaar
  • Identiteitskaart voor jongeren tot 18 jaar: 5 jaar

Afhalen identiteitskaart

Heeft u uw identiteitskaart aangevraagd? Dan kunt u uw identiteitskaart na 5 werkdagen afhalen bij de klantenbalie van het gemeentehuis. U moet uw identiteitskaart zelf komen ophalen tijdens de openingstijden van het gemeentehuis. U hoeft hier geen afspraak voor te maken. U dient wel alle identiteitsbewijzen die u nog heeft (ook als ze verlopen zijn) mee te nemen.

Identiteitskaart voor Nederlanders in het buitenland

Bent u Nederlander en woont u in het buitenland? Vraag uw identiteitskaart dan aan bij één van de Nederlandse grensgemeenten.

Spoedaanvraag

Heeft u uw identiteitskaart snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als u de identiteitskaart vóór 14.00 uur aanvraagt, dan kunt u het de volgende werkdag ophalen. Heeft u uw oude identiteitskaart niet meer? Dan kunt u een spoedaanvraag doen. De aanvraag duurt dan waarschijnlijk wat langer. Vertrekt u vandaag al? Neem dan contact op met de Marechaussee voor een nooddocument.

Meenemen

  • tot 12 jaar is er voor het aanvragen van een identiteitskaart toestemming nodig van beide ouders (of degene die het gezag over het kind heeft), het toestemmingsformulier is af te halen bij de balie of te downloaden op de website
  • één goedgelijkende, recente kleurenpasfoto, die voldoet aan de nieuwe eisen
  • alle reisdocumenten meegenomen (ook paspoort)
  • verschijnen in persoon, dit geldt ook voor de aanvraag van een document voor kinderen/jongeren vanaf 0 jaar
  • aan een spoedlaanvraag zitten extra kosten verbonden
  • bij vermissing van een oud reisdocument is het noodzakelijk om door de baliemedewerker van het gemeentehuis een vermissingsverklaring op te laten maken (kan eventueel digitaal)

Let op: uw kind(eren) moet(en) ook meekomen naar het gemeentehuis voor de aanvraag en voor het ophalen van de identiteitskaart.

De kosten moeten bij de aanvraag van het identiteitsbewijs worden betaald. Wij verzoeken u de kosten per pin te betalen.

Download toestemmingsformulier minderjarigen

Kosten

Identiteitskaart voor personen vanaf 18 jaar (10 jaar geldig) € 67,55 (per 01-08-2021)
Identiteitskaart voor personen tot 18 jaar (5 jaar geldig) € 36,45 (per 01-08-2021)
Spoedlevering € 50,90 (+ basisprijs identiteitskaart)