Winactie: Plant je mee voor een fleurige straat?

dinsdag 18 jun 2024

Heb je altijd al meer planten en bloemen in plaats van tegels in de voortuin willen hebben? Maar heb je geen idee waar je moet beginnen. Kun je minimaal 5 buren vinden die net als jij ook graag de voortuintjes een beetje vrolijker willen maken. Doe dan mee met de winactie Plant je mee en misschien komen we dit najaar jouw straat opfleuren!

Samen vergroenen

Er zijn genoeg redenen waarom je die overbodige tegels beter kunt vervangen door groen. Het voorkomt wateroverlast in jouw buurt omdat het regenwater beter in de bodem kan zakken. Bomen, planten en bloemen zorgen voor schaduw en verkoeling. Dit scheelt al snel zo’n 5 graden en gevoelstemperatuur zelfs nog veel meer. Mensen voelen zich prettiger in een groene omgeving en ervaren minder stress. Bovendien zorgt meer groen voor een fijne plek voor allerlei nuttige vogels, vlinders en zoemende bijen. Met een groen(er) tuint(je) ziet je huis en de buurt er veel gezelliger uit. Daarom zeggen wij: tegels eruit, groen erin!
Als gemeente nemen wij de komende jaren maatregelen om de openbare ruimte aan te passen aan het veranderende klimaat. Op steeds meer plekken worden overbodige stenen vervangen door groen. Ondanks alle maatregelen hebben wij ook de hulp van tuinbezitters nodig.

Plant je mee feestje, wat is dat dan?

Tijdens het Plant je mee feestje gaan meerdere buren uit één straat op 1 dag samen tegels wippen uit de voortuinen. Wij zorgen voor het afvoeren van de tegels en het wit zand. Wij nemen bemeste tuinaarde mee voor een gezonde, levende bodem. En natuurlijk zorgen we voor diverse mooie, vaste planten, die jullie in de tuintjes kunnen zetten. Een hovenier is die dag aanwezig voor hulp en advies. Samen tuinieren is vooral ook heel gezellig dus iets lekkers voorbij de koffie is ook geregeld.

Aanmelden en meer informatie

Beginnen jouw (groene) vingers al te kriebelen? Ga in gesprek met je buren en vertel waarom je het leuk vindt om samen de voortuinen een beetje groener te maken. Kunnen jullie samen minimaal 20 m2 (meer mag ook!) aan tegels uit voortuinen verwijderen? Geef je dan voor 15 augustus 2024 op en misschien zijn jullie wel de winnende straat!

In gemeente Bernheze, Boekel, Maashorst, Meierijstad en Oss helpen wij in oktober 2024 bewoners van 5 straten met het vergroenen van de voortuinen! Kijk voor meer informatie en voorwaarden op de website.


Deze actie wordt in het kader van het NK Tegelwippen mede mogelijk gemaakt door de Watersamenwerking As50+. Een samenwerkingsverband van gemeente Bernheze, Boekel, Maashorst, Meierijstad, Oss, Brabant Water en Waterschap Aa en Maas.