Gladheidsbestrijding wordt aangepast

dinsdag 9 feb 2021

De winter is nog maar pas begonnen en toch hebben we al veel overlast achter de rug. Net als vorig jaar is de voornaamste oorzaak de sneeuwval. Vorig jaar hadden we nog het idee dat het een éénmalige kwestie was.  Helaas, ook dit jaar heeft met name de sneeuwval voor veel problemen gezorgd. Daarom heeft de gemeente Boekel besloten de gladheidbestrijding aan te passen. 

Op het moment dat gladheid of sneeuwval wordt voorspeld krijgen wij die informatie via het provinciale meldpunt. Dat is het moment dat onze strooiwagens uitrukken. We hebben de beschikking over een vrachtwagen met grote strooier en sneeuwschuif en een pick-up met een kleine strooier.  Is er sprake van stevige sneeuwval dan wordt ook nog een tractor met sneeuwschuif ingezet. 

Tot op heden hadden we alleen een A route die bij sneeuwval of gladheid direct werd gestrooid.  Pas als de A route sneeuwvrij was werd er overgegaan naar de minder belangrijke wegen.  In jaren met weinig sneeuw werkte dat prima. Als we echter, zoals de laatste twee jaar, met meer sneeuwval te maken krijgen blijkt dat we te laat aan de minder belangrijke wegen toekomen. Op het moment dat de sneeuw daar is aangereden heeft zoutstrooien nauwelijks effect met als gevolg langdurig gladde wegen.

De oplossing die nu is gekozen is om naast een A route ook een B route te benoemen.  Op onderstaande kaart zijn deze routes aangegeven. Direct nadat de wegen uit de A route zijn gestrooid zal bij voortdurende sneeuwval of gladheid ook de B route worden aangepakt. Met de A route zijn we zo’n 2 uur aan de slag. Door direct daarna ook de B routes aan te pakken hopen we ook deze zoveel mogelijk sneeuwvrij te krijgen en langdurige gladheid te voorkomen.  Ook zullen we bij stevige sneeuwval eerder particuliere bedrijven inschakelen om het vast gaan zitten van sneeuw te voorkomen.

Pas nadat de A en B routes schoon zijn komen de overige wegen aan bod. We zullen daarin echt onze prioriteiten moeten stellen. Wij snappen dat het heel vervelend is wanneer er dagen aan een stuk wegdelen nagenoeg onbegaanbaar zijn. Met name voor tweewielers is dat heel vervelend. Door echter te kiezen voor deze aanpak zorgen we dat er binnen redelijke afstand van elke woning een sneeuwvrije weg ligt.

Het bovenstaande gaat natuurlijk alleen op indien we ook daadwerkelijk zout hebben om te strooien. Vorig jaar bleek dat na een stevige sneeuwperiode van 2 weken de zoutvoorraad nagenoeg op te zijn. Ook dit jaar blijkt dat –na twee weken winterweer- het zout alweer op rantsoen gaat. Bij de toedeling van de zoutvoorraden krijgen rijkswaterstaat en de provincie voorrang, de gemeenten gaan het eerst op rantsoen. Daardoor kan het voorkomen dat wij ervoor moeten  kiezen om bij een langer durende sneeuwperiode om alleen de hoofdwegen te strooien.

Met deze aanpassingen kunnen wij nog steeds geen 100% sneeuwvrije wegen beloven. Daarom blijft het voornaamste advies bij gladheid of sneeuwval: pas uw rijstijl aan de omstandigheden aan!

Plattegrond strooiroute gemeente Boekel (PDF, 427.9 kB)