Brabant neemt zijn verantwoordelijkheid: tot en met 16 maart sociale terughoudendheid

zondag 8 mrt 2020

De drie voorzitters van de Veiligheidsregio’s in Brabant maakten op 10 maart 2020 tijdens een persconferentie in ’s-Hertogenbosch bekend hoe we in Brabant omgaan met evenement vanwege het Coronavirus:

  • Een verbod op alle evenementen met meer dan 1.000 deelnemers.
  • Bijvoorbeeld: betaald voetbalwedstrijden, dance events en concerten, de carnavalsoptocht in Oosterhout en een grote beurs op de Technische Universiteit Eindhoven
  • Het matigen van sociale contacten en aangaan van alleen strikt noodzakelijke nieuwe sociale contacten
  • Bescherm ouderen en kwetsbare extra
  • Een oproep aan alle organisatoren van bijeenkomsten om de bijeenkomst te heroverwegen gezien bovenstaande oproep tot matigen van contacten.

Deze maatregelen gelden tot en met maandag 16 maart in lijn met het advies van het RIVM en wat minister-president Rutte maandag 9 maart communiceerde.

Sociale onthouding

Op organisatoren van bijeenkomsten of samenkomsten zonder evenementenvergunning van meer dan 1.000 personen (zoals concerten in poppodia en horecagelegenheden) doet de overheid in Brabant een dringend beroep om te handelen in de lijn van sociale terughoudendheid en het gezond verstand te gebruiken.

In Boekel is inmiddels een aantal evenementen dat niet doorgaat zoals de bijeenkomst “Vrijstaat Land van Ravenstein” op 12 maart en het ONK Motorcross op 14 & 15 maart.

We kunnen ons voorstellen dat deze maatregel vragen oproept bij organisatoren van evenementen. Met die vragen kun je terecht bij de gemeente [0492-326800]. De gemeente zal wellicht niet direct antwoord hebben, maar doet er alles aan om vragen zo snel mogelijk beantwoorden.

Brabant gaat niet op slot. Bijvoorbeeld kroegen en musea blijven open. Als u daarheen gaat, neem dan uw verantwoordelijkheid en zoek daarna geen kwetsbare mensen zoals ouderen of zieken op.

Onderwijs en kinderopvang

De ’overheid in Brabant doet een dringend beroep op het onderwijs en de kinderopvang om de opvang van kinderen zoveel als mogelijk is te blijven verzorgen. Kinderen die thuis zitten, doen een beroep op hun ouders waardoor bijvoorbeeld mensen in vitale beroepen niet aan het werk kunnen.Brabant neemt zijn verantwoordelijkheid: tot en met 16 maart sociale terughoudendheid