Een vergunning aanvragen

Is wat u wilt bouwen niet vergunningvrij dan moet u bij de gemeente een omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen aan te vragen. Ook kan het zijn dat u naast de activiteit bouwen een vergunning nodig heeft voor een andere activiteit of dat u een melding moet doen. Op www.omgevingsloket.nl kunt u de vergunningcheck doen om te kijken of en zo ja welke vergunningen of meldingen nog meer nodig zijn.
Meer informatie over de kosten van een omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen vindt u hier.

Een omgevingsvergunning kunt u tegenwoordig op twee manieren aanvragen:

  • Digitaal; dit kan via www.omgevingsloket.nl met uw digiD.
  • Op papier; u kunt een aanvraagformulier downloaden op www.omgevingsloket.nl. Op deze website vindt u, nadat u heeft aangegeven of u een particulier of een bedrijf bent, rechtsonder het kopje Op papier; hieronder staat een link naar "papieren formulier samenstellen". Ook kunt u een aanvraagformulier bij de balie van het gemeentehuis afhalen. Een aanvraag op papier moet in viervoud bij de gemeente ingediend worden.

Hieronder vindt u een informatiefolder over het aanvragen van een omgevingsvergunning.
Ook staan hieronder links naar meer informatie over de omgevingsvergunning activiteit bouwen en andere vergunningen of meldingen die u misschien nodig heeft. Hier vindt u onder meer waar uw aanvraag aan moet voldoen en hoe lang het ongeveer duurt voordat de gemeente een beslissing neemt op uw aanvraag.