Allemaal aan de ton

Ons klimaat verandert en dat is te merken. Steeds vaker hebben we te maken met enorme hoosbuien, hitte of een lange periode van droogte. Heftige buien veroorzaken vaak overlast: straten of kelders kunnen bijvoorbeeld onder water lopen. Maar je kunt ook zelf helpen om wateroverlast te voorkomen. Hoe dan? Door mee te doen aan de regentonactie van 17 oktober tot en met 17 november.

Als gemeente nemen wij samen met Waterschap Aa en Maas veel maatregelen om de openbare ruimte klimaatbestendig te maken. We vervangen zoveel mogelijk stenen door groen waardoor water makkelijker de grond in kan. Ook de aanleg van twee systemen, één voor regenwater en één voor afvalwater, zorgt ervoor dat het riool minder snel overbelast raakt. Omdat het praktisch onmogelijk is om alle rioleringen aan te passen aan de grootst mogelijke regenbui zoeken we ook naar andere oplossingen. Zoals de aanleg van wadi’s en extra vijvers. Hier kunnen we weer veel water bufferen om een lange droogteperiode door te komen. We kunnen echter niet alleen voor alle aanpassingen zorgen: we hebben de hulp van onze inwoners hard nodig.

Plaats een regenton
Wanneer iedereen regenwater opvangt in een regenton, dan creëer je in eigen tuin wateropslag. Dit bespaart kostbaar drinkwater omdat plant en dier kunnen drinken van gezond en gratis hemelwater! Bovendien komt het water dat je opvangt niet extra in het riool terecht en hoeft dus niet meer onnodig gezuiverd te worden. Bedenk ook dat met minder tegels en meer groen in de tuin, het regenwater tijdens een hoosbui veel makkelijker in de grond kan zakken. Bovendien zorgt een groene omgeving voor koelte tijdens warme dagen en voor meer vlinders, bijen en vogels in de tuin.

Koop nu een ton met korting
Lever de kortingsbon in bij één van de deelnemende bedrijven en je krijgt van ons als gemeente direct € 20 korting op een regenton naar keuze (assortiment kan wisselen per deelnemend bedrijf).

  • Tuincentrum Schonenberg, Brabantstraat 20a in Volkel
  • Boerenbond, Julianastraat 6 in Boekel

Let wel op: deze actie loopt van 17 oktober t/m 17 november 2018 of tot het moment dat er binnen onze gemeente 100 tonnen zijn verkocht.